Ramona Popa

Profesor lb. engleza

linie alba
linie portocalie

Desi limba pe care o predau in prezent este engleza, dintotdeauna mi-a placut franceza, al carei studiu l-am inceput in clasa a V-a. Si asta datorita profesoarei care stia sa ne atraga cu tot felul de cantece si poezii. Engleza imi placea mai putin, dar am ales profilul de limbi straine in cadrul liceului Zinca Golescu, si mai departe acelasi profil –Franceza-Engleza- in cadrul Facultatii de Litere si Istorie din Pitesti, unde am intrat pe locul 4 cu bursa.

La absolvirea facultatii a urmat examenul de titularizare unde am ales tot franceza si desi am ocupat locul 8, am pierdut locurile disponibile in orase. Trebuia sa imi incep cariera de profesor intr-una din comunele raspandite prin tot judetul si atunci m-am speriat si am ales sa lucrez la Uzina Dacia Mioveni ca traducator si interpret. In cei 4 ani cat am lucrat acolo am intrat zilnic in contact cu francezi si mi-am dezvoltat foarte mult abilitatile de comunicare in limba franceza.

O sansa extraordinara a aparut in 2007 cand am fost recrutata sa fac parte din echipa unui proiect European finantat prin fonduri Phare care viza implementarea directivelor europene in domeniul protectiei mediului. 

ramona popa cursuri engleza pitesti 1

Pe perioada celor 3 ani, in cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, am lucrat alaturi de o intreaga echipa de experti de mediu din Franta, Austria, Danemarca, Polonia si bineinteles Romania, ale caror misiuni, seminarii si conferinte in Romania le organizam. Proiectul a contribuit din plin la dezvoltarea abilitatilor de organizare, coordonare, lucru in echipa, comunicare in limbile studiate.

Dar numai atunci cand am inceput sa lucrez ca profesor in sistemul privat in ianuarie 2012 am realizat ca aceasta profesie mi se potriveste cel mai bine. Am inteles putin cate putin, interactionand cu diferiti cursanti, cata nevoie au copiii nostri de atentie, ascultare, intelegere, promovare a unor metode noi care sa-i atraga si sa-i constientizeze asupra importantei invatarii unei limbi straine pentru dezvoltarea lor profesionala si personala totodata. Colaborarea cu centrul Monei a inceput in toamna anului 2015. Aici, in cadrul academiei SMART, am regasit profesori dornici sa transmita informatii urmand metode moderne, cu accentual pus pe elev si nevoile lui. Sper ca impreuna sa putem crea schimbarea atat de necesara in sistemul de educatie pentru binele si viitorul elevilor din tara noastra.